
Actualizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Spitalul Regional de Urgenţă Cluj






În cursul lunii mai, la şedinţa Comisiilor Tehnice de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism a forului administrativ judeţean şi, respectiv, a Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, au fost discutate mai multe proiecte urbanistice de maximă importanţă ale judeţului Cluj. O atenţie aparte a fost acordată reactualizării Planului Urbanistic Zonal (PUZ) aferent construirii Spitalului Regional de Urgenţă Cluj (S.R.U.C.)., în conformitate cu noul proiect agreat şi asumat de Ministerul Sănătăţii.
În mod concret, prin adoptarea noului P.U.Z. se propune realizarea unei infrastructuri de transport optime care să deservească Spitalul Regional, prin înfiinţarea unui drum de acces median între DN 1 şi strada Răzoare şi, respectiv, modificarea profilelor acestor două artere. O propunere discutată în acest context a fost cea referitoare la introducerea, pe toate căile care fac legătura cu S.R.U.C., a unor benzi suplimentare de acces destinate atât transportului public de persoane cât şi bicicliştilor.
Un alt aspect intens discutat de către arhitecţii şi specialiştii prezenţi la această şedinţă a comisiilor reunite de urbanism a fost cel legat de reamenajarea intersecţiei din zona Metro, fiind abordate în principal două variante de lucru. Prima dintre ele s-a referit la realizarea unei giraţii suspendate peste DN1, în timp ce varianta a doua a propus construirea unui pod peste drumul naţional, cu o giraţie sub acesta, capabilă să asigure distribuţia coerentă a fluxului de trafic din zona respectivă.
„În acest moment, reactualizarea PUZ-ului Spitalului Regional de Urgenţă, care vizează atât municipiul Cluj-Napoca cât şi comuna Floreşti, înaintează în ritm alert, documentaţia urbanistică fiind în proces de avizare tehnică în comisiile de specialitate. Ne dorim ca totul să decurgă conform planului astfel încât, până la finele anului, Ministerul Sănătăţii să depună la Comisia Europeană aplicaţia pentru obţinerea finanţării nerambursabile în cuantum de 50.000.000 de euro”, a declarat Marius Mînzat, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
Noul P.U.Z. aferent Spitalului Regional de Urgenţă va prevedea conectarea S.R.U.C. la municipiul Cluj-Napoca prin intermediul DN1 în zona „Nodului N”, respectiv pe traseul de sud: strada Răzoare – strada Sf. Ioan, până la intersecţia cu strada Bucium. În acelaşi timp însă, pentru a se putea realiza un flux continuu, care să nu genereze ambuteiaje, este necesară edificarea Centurii metropolitane a municipiului Cluj-Napoca, astfel încât şi cetăţenii care provin din judeţele limitrofe Clujului să beneficieze de un acces cât mai facil la acest obiectiv medical de importanţă majoră.






Un comentariu