Evenimentul „Romanţa ne uneşte” va avea loc la Cluj-Napoca luni, 13 noiembrie 2017, de la ora 19:30, la Cinema Victoria. Spectacolul face parte din Programul Naţional de Concerte cu acelaşi nume, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.
Invitaţii evenimentului de mâine seară sunt: Alexandru Mânzat, Alina Mavrodin Vasiliu, Sorin Lupu, Domnica Dologa, Tudor Barboş, Rodica Pop-Seling, Valer Banciu, Georgeta Pluta şi Paula Coteţ – boboc de Crizantemă. Acompaniamentul va fi asigurat de Orchestra „Cununa Transilvană” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, dirijor prof. Ovidiu Barteş. Evenimentul va fi prezentat de Alina Mavrodin Vasiliu. Intrarea la spectacol este liberă.
În cadrul Programului Naţional de Concerte „Romanţa ne uneşte” sunt organizate mai multe concerte de romanţe în zonele istorice ale ţării, destinate celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi care sunt susţinute cu orchestre profesioniste, de către laureaţi ai Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, alături de prestigioşi intepreţi de romanţe, din fiecare zonă istorică.
Romanţa reprezintă un gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale ce figurează în Repertoriul naţional de patrimoniu cultural imaterial al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (Bucureşti: CIMEC, 2009, p. 24). Numeroase instituţii prestigioase din România susţin demersul de înscriere a romanţei româneşti pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, demers ale cărui proceduri se desfăşoară în prezent la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi la Comisia Naţională a României pentru UNESCO.
De asemenea, se doreşte ca prin Programul Naţional de Concerte „Romanţa ne uneşte” să se determine o schimbare majoră de mentalitate şi de percepţie cu privire la Romanţa Românească şi să se creeze o nouă atitudine faţă de acest gen muzical de patrimoniu care se doreşte a fi inclus în programa şcolară, academică, în stagiunile de concerte ale instituţiilor muzicale profesioniste, în programele de evenimente ale centrelor judeţene de cultură, ale instituţiilor publice locale şi naţionale şi, nu în ultimul rând, în programele TV şi Radio.
Evenimentul este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, în parteneriat cu Opera Group Project.