
Studiul de fezabilitate pentru Spitalul Regional de Urgenţă Cluj a fost avizat






O serie de pași au fost finalizați, printre care studiul de fezabilitate, pentru construirea Spitalului Regional Cluj-Napoca.
Până în prezent, pentru viitorul Spital Regional Cluj-Napoca, a fost realizat studiul de fezabilitate, a fost obţinut Acordul de Mediu şi sunt finalizați indicatorii tehnico-economici. Conform Ministerului Sănătății, indicatorii tehnico-economici vor fi aprobați la sfârșitul lunii august în Guvern. În luna octombrie o să fie depusă cererea de finanțare şi pentru acest spital la Comisia Europeană.
Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va avea 849 de paturi şi va deveni un pol de nivel terţiar pentru reţeaua de spitale din regiunea NV, destinat pacienţilor critici şi cazurilor complexe care necesită tehnologii şi expertiză de nivel înalt.
Valoarea investiţiei este de aproximativ 500.000.000 euro şi se va realiza din fonduri externe nerambursabile de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii, precum şi din alte surse constituite în limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinaţie, conform programelor de investiţii publice.
Studiul de fezabilitate pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj a fost avizat de Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe.
SRU Cluj va fi construit în comuna Floreşti, judeţul Cluj, pe un teren intravilan aflat în administrarea Ministerului Sănătăţii. De asemenea, spitale regionale de urgență vor fi construite în Iași și Craiova.
“Este un pas important pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj. Următorul pas în realizarea acestui proiect este iniţierea, de către Ministerul Sănătăţii, a unei Hotărâri de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici a obiectivului de investiţii. După aprobarea acestui act normativ, Ministerul Sănătăţii poate lansa procedura de achiziţie de servicii de proiectare şi constructie a SRU Cluj. În acelaţi timp, continuăm demersurile necesare pentru construirea Spitalelor Regionale de Urgenţă de la Iaşi şi Craiova”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
Pentru proiectarea, supravegherea şi construcţia spitalelor regionale din Iaşi, Cluj și Craiova, România va beneficia de sfaturile experţilor Băncii Europene de Investiții (BEI), în urma unui acord semnat cu reprezentanţii BEI la începutul lunii iulie 2019.
Cel mai avansat proiect este SRU Iaşi, pentru care a fost realizat studiul de fezabilitate, iar prin HG nr.290/ mai 2019 au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici. Cererea de finanţare a realizării SRU Iaşi este în curs de pregătire, astel încât în luna septembrie urmează să fie depusă la Comisa Europeană.
De asemenea, se estimează că pentru SRU Craiova, cererea de finanțare va fi depusă la Comisia Europeană în luna decembrie.







Publică comentariul