
Târgul Tradiţional de Mărţişor la Muzeul Etnografic al Transilvaniei






Târgul Tradiţional de Mărţişor, eveniment ce are loc în curtea Muzeului Etnografic al Transilvaniei, situat pe strada Memorandumului nr. 21, poate fi vizitat până în 2 martie.
30 de producători, meşteşugari şi artişti plastici sunt prezenţi în curtea Palatului Reduta, cu o mare diversitate de mărţisoare, din materiale precum lemn, ceramică, lână, textile, sticlă şi ciocolată. Flori, coşari, zâne, bufniţe şi arici, căsuţe stilizate, potcoave şi multe altele aşteaptă să fie apreciate, cumpărate şi dăruite celor dragi. Forul administrativ judeţean informează că specialiştii Muzeului Etnografic au făcut o selecţie în rândul expozanţilor. Astfel, aceştia au ales cu atenţie produse lucrate manual, în baza criteriilor de originalitate, creativitate, diversitate, cu respectarea tehnicilor tradiţionale sau reinterpretarea modernă a acestora, toate acestea fiind necesar să se regăsească în mărţisoarele prezentate.
Inclus de curând în patrimoniul cultural imaterial UNESCO, mărţisorul se dăruia, în vremuri trecute, înainte de răsăritul soarelui, copiilor şi tinerilor – fete şi băieţi, deopotrivă. Şnurul de mărţisor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb şi rosu sau în alb şi negru, reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, caldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric. Şnurul fie era legat la mână, fie purtat în piept. El se purta de la 1 martie până când se arătau semnele de biruinţă ale primăverii: cântă cucul, înfloresc cireşii, vin berzele sau rândunelele. Atunci, mărţisorul, fie se lega de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să aducă noroc, fie era aruncat în direcţia de unde veneau păsările călătoare.
Târgul Tradiţional de Mărţişor se află la cea de-a doua ediţie şi este organizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituţie de cultură care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj.







Publică comentariul