
TIFF 2018: Filme şoc, recomandate de directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov






Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2018 include o serie de filme şoc, pentru cei dispuşi să-şi chestioneze propriile limite. Directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, a făcut câteva recomandări celor interesaţi să asiste la acest gen de film.
Printre cele mai controversate filme vor fi cele din secţiunea Incorect Politic, care vor include şi filme şoc. „Nu toate filmele din secţiunea Incorect Politic sunt filme şoc. Touch me not va fi unul dintre filmele şoc. De când n-aţi mai văzut film românesc şoc la TIFF? …pentru că n-aţi văzut niciodată. Noul film al lui Kim Ki-Duk, un regizor korean super cunoscut, care în momentul de faţă trece prin momente grele la el acasă. Este acuzat de hărţuire sexuală, lumea amestecă cumva lucrurile, opera cu viaţa personală. Cred eu că aceste două dimensiuni generale nu trebuie amestecate. Filmul lui cel mai nou Human, Space, Time And Human, film care a avut premiera la Berlin şi care în momentul de faţă este relativ ostracizat în festivalurile internaţionale, va avea parte de o proiecţie la TIFF. Este un film de Kim Ki-Duc vintage. Cei care-l ştiu pe Kim Ki-Duc din filme gen Insula, Pieta, ar face bine să nu rateze întâlnirea cu acest film.” a declarat Mihai Chirilov, la conferinţa de presă organizată în urmă cu câteva zile la Cluj-Napoca.
Fără limită este o altă secţiune a TIFF 2018, care aduce filme şoc pentru cinefili. „În secţiunea Fără limită, poate cel mai greu de văzut film este Caniba. Filmul cred eu spune tot, este vorba despre o poveste despre canibalism reală, este un documentar şi eu personal am avut, cred, în timpul proiecţiei la Veneţia unde l-am văzut, vreo 20 de puseuri de a ieşi din sală. Până la urmă am rămas şi filmul atinge cumva o poezie. Sigur e o discuţie morală aici, până unde poţi merge pentru a face film, până unde poţi merge atunci când vorbeşti despre un personaj special. Este sau nu este reclamă făcută acestuia? Cred eu că regizorii, cei doi regizori care s-au aventurat în Japonia pe urmele acestui personaj foarte special şi pentru mulţi respingător, există o răsplată la finalul filmului. Sigur, din nou, este un film, ştiţi, la TIFF, ca la TIFF, pentru cei dispuşi să-şi chestioneze propriile limite în materie de orice.” a mai spus directorul artistic al festivalului.
Mihai Chirilov s-a mai arătat impresionat şi de un film care va intra în competiţia oficială, şi care întruneşte condiţiile de film şoc. „Un film rusesc în competiţie, un film de debut, al unei regizoare, Anna Kruglova, Izbiţi de soartă. A fost una dintre revelaţile mele la această ediţie, un film despre care n-am mai auzit nimic, o autoare necunoscută, un film înscris oficial la TIFF. Nu a fost prezentat în mari festivaluri. Eu personal îndrăznesc să o compar pe regizoare cu un cineast rus foarte cunoscut, din păcate decedat, Alexei Baidavanov. E un film foarte dur, cum numai ruşii ştiu să facă, şi e cu atât mai de impact cu cât este un film făcut de o femeie.”
Alte două filme recomandate de Mihai Chirilov au fost Trash Humpers şi Pieles, două filme din secţiuni diferite ale TIFF 2018 dar care au potenţial de filme şoc, alături de Holiday, un film care se pare că are de oferit surprize neaştepate publicului. „În programul Carte Blanche Shockproof Film Festival, recomand vizionarea unui film cult, al lui Harmony Korine, Trash Humpers. Este un film din nou unic, e un film turnat cu tehnologie VHS. Vom încerca să-l proiectăm şi noi de pe VHS. Nu cred că lucrul ăsta s-a întâmplat vreodată la TIFF, să proiectezi un film de pe casetă video. Filmul aşa a fost făcut şi este un film în care există foarte multe intervenţii din partea invitaţilor noştri de la festivalul din Cehia. Este un film care va fi comentat, este un film în care multe din scenele din film vor fi duplicate în sala de cinema. Vreau să vă spun doar că cehii ne-au cerut patru tomberoane pe care să le aibă la proiecţie. Cine ştie ce înseamnă Trash Humpers, puteţi să vă imaginaţi cam ce se întâmplă cu ele. O să încercăm să găsim nişte tomberoane tricolor, dacă nu există cumva pe aici. Iarăşi un film cu potenţial şoc este Pieles. Este un debut spaniol, de la Berlin, un film foarte almodovarian, pe care vi-l recomand. E într-adevăr în programul de filme politic incorecte. Cred eu că e suficient. Dar revin, într-adevăr, filmul Holiday, Vacanţa, conţine o scenă care vă va zăpăci. Deci trebuie să fiţi preveniţi, pentru că nu o veţi vedea venind.”
Festivalul Internaţional de Film Transilvania va avea loc în perioada 25 mai – 3 iunie la Cluj-Napoca. Gala de Deschidere este programată pentru vineri, 25 mai, în Piaţa Unirii, cu filmul Foxtrot. Regizorul israelian Samuel Maoz va fi la Gala de deschidere TIFF.17 alături de o parte din echipa filmului, prezenţa acestora fiind doar una dintre surprizele pregătite de organizatori pentru miile de spectatori din Piaţa Unirii.
Scris de: Alieta Pojar







Publică comentariul