
TIFF 2018: Premiera filmului şoc Vacanţa/ Holiday a avut loc în prezenţa regizoarei, Isabella Eklof






Sâmbătă seara, 26 mai, premiera filmului şoc Vacanţa/ Holiday, care a avut loc la Cinema Florin Piersic de la orele 22:30, a venit cu o surpriză. Regizoarea filmului, Isabella Eklof, a participat la proiecţie şi a rămas apoi la o discuţie cu publicul. Filmul face parte din secţiunea „A fi sau a nu fi politic corect?” din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Chiar dacă răspunsul la întrebare este unul care pare simplu şi firesc, filmul aduce în prim-plan o serie de evenimente care arată că nu totul este în alb şi negru, nuanţele care pot apărea oricând în viaţă făcând diferenţa majoră.
În timpul filmului au ieşit din sală două persoane. La final, regizoarea, care a remarcat acest lucru, a povestit că acesta este efectul unei scene din film aproape peste tot în lume, şi că este de aşteptat ca două, trei persoane să plece. Singurele ţări în care toţi spectatorii au rămas în sală, de la început până la sfârşit, au fost Turcia şi Finlanda.
Personajele din film sunt speciale, dar credibile, nimic nu este exagerat pentru lumea care este redată. Totul este ancorat în realitate iar felul în care evoluează lucrurile pe parcurs scot în evidenţă natura umană, relaţiile complexe dintre femei şi bărbaţi, abuzul sau inocenţa. La finalul filmului, regizoarea a fost întrebată de un spectator: „Cine a fost până la urmă personajul pozitiv din film?” La care răspunsul prompt al Isabellei Eklof a fost „Nimeni.” Pentru că oamenii sunt şi în viaţă, la fel ca în film, şi buni şi răi.
Scenele şocante apar în Vacanţa/ Holiday pe neaşteptate. Violenţa este extremă de fiecare dată. Rezultatul acestora este la fel de neaşteptat. Chiar dacă abuzul pare partea cea mai gravă în film, până la urmă se arată şi o altă latură a umanităţii, a feminităţii care se revoltă. După cum a explicat şi regizoarea filmului la dicuţia de după, poate că partea cea mai gravă în ochii unei femei nu este abuzul, peste care poate să treacă, ci judecata aspră a unui Făt-Frumos care se dovedeşte a fi un mare misogin, care o acuză pentru faptul că nu mai este curată, virgină, nepătată.
Personajul principal din Vacanţa/ Holiday este o tipă feminină, „easy-going”, flirtează şi se împrieteneşte uşor, dar în acelaşi timp are şi un aer de naivitate şi inocenţă în tot ceea ce face. Bărbaţii din film, cei care intră în relaţie directă cu ea, par a fi foarte diferiţi. Unul este brut, bărbatul care vrea să domine, este violent şi abuziv, altul pare modern, visător şi pornit în aventura vieţii, în descoperirea sinelui, sensibil şi atent la nevoile unei femei. Unul dintre cei doi o încurcă grav până la final, prin scoaterea la suprafaţă a ceea ce pare inadmisibil în ochii unei femei care are nevoie de atenţie şi de un bărbat care să lupte pentru ea, fără a o judeca pentru alegerile făcute.
Vacanţa/ Holiday este un film care atinge câteva puncte sensibile şi lasă deschisă întrebarea „A fi sau a nu fi politic corect?”. Chiar dacă unele acţiuni par greu de înţeles, până la urmă totul este simplu, pentru cine înţelege natura umană şi dorinţele adevărate ale femeilor şi bărbaţilor, ascunse sub poleiala civilizaţiei şi a amabilităţii.
Scris de: Alieta Pojar






Publică comentariul