
TIFF 2018: O ediţie de Centenar, sub semnul provocării






La Cluj s-a lăsat liniştea, sălile de cinema au redevenit încăpătoare, iar rutina şi-a reintrat în drepturi, după cele 10 zile pline de evenimente din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).
Aşa cum ne-a obişnuit în ultimii 17 ani, TIFF a adus şi în 2018, la sfârşit de mai, început de iunie, o atmosferă unică în oraş, un amalgam de agitaţie, forfotă şi relaxare, un farmec aparte, acel „je ne sais quoi” care pluteşte în aer la Cluj pe toată perioada festivalului.
Popularitatea TIFF a crescut de la an la an, lucru evident din cozile la filme şi evenimentele sold-out cu multe zile înainte.

Anul acesta, organizatorii au anunţat de la bun început că festivalul va sta sub semnul provocării. De altfel, TIFF a început cu Foxtrot, un film israelian controversat, boicotat la alte festivaluri. A continuat cu filmul „Touch me not/ Nu mă atinge-mă”, un film greu de văzut pentru unii, care au părăsit sala în timpul proiecţiei, dar aplaudat îndelung şi foarte apreciat de alţii. Reacţia publicului a fost la fel şi în alte cazuri. Secţiunea tematică „A fi sau a nu fi politic corect?” a urmărit provocarea şi a inclus filme controversate.
Directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, a declarat la una dintre întâlnirile din cadrul TIFF Lounge felul în care a ajuns crearea secţiunii şi la alegerea filmelor.
Mai jos poate fi ascultat răspunsul lui Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF

Tot în legătură cu subiectul încă fierbinte al mişcării #metoo, invitata de onoare, Fanny Ardant, a spus la conferinţa de presă de la Cluj: „Nu-mi plac partidele, nu-mi plac mişcările, nu-mi plac chemările la acţiune, nu-mi place ceea ce este la modă. Nu voi intra niciodată într-o mişcare. Viaţa este plină de contradicţii. Trebuie să rămână contradictorie.”
Mai jos poate fi ascultat răspunsul actriţei Fanny Ardant, în legătură cu mişcarea #metoo
Festivalul a avut o multitudine de producţii, din care oricine a putut alege ceva. În cadrul primei conferinţe de presă a ediţiei recent încheiate, Tudor Giurgiu a prezentat o parte din evenimentele de interes.
Mai jos poate fi ascultată descrierea unor evenimente din cadrul TIFF.17, făcută de Tudor Giurgiu, directorul festivalului

Pe lângă partea de filme clasice, la TIFF.17 au avut loc şi o mulţime de evenimente dedicate noilor modalităţi de realizare şi transmitere a materialelor audio şi video.
Mai jos poate fi ascultată descrierea unor evenimente din cadrul TIFF.17, făcută de Cristian Hordilă, managerul de festival

Competiţia a avut şi anul acesta 12 filme, apreciate de juriul competiţiei ca fiind foarte bune şi variate. La conferinţa de presă organizată în cadrul festivalului, juraţii au explicat şi modalitatea prin care se face alegerea filmului câştigător. Fără punctaj sau preşedinte al juriului, tţi cei implicaţi au declarat că se sfătuiesc la finalul proiecţiilor, exprimându-şi fiecare părerea. Filmul câştigător trebuie să fie decizia în unanimitate a celor cinci membri ai juriului internaţional.
Tradiţia TIFF 10 pentru film a continuat şi anul acesta. Actorii aleşi să vină la Cluj şi să realizeze filmul de prezentare au venit din toată ţara. Toţi s-au declarat fericiţi să facă parte din proiect şi să experimenteze felul în care se face film.
Numărul mare de tineri şi în general vârsta scăzută a participanţilor la festival i-au impresionat pe membrii juriului veniţi din alte ţări la Cluj. Aceştia şi-au manifestat aprecierea pentru publicul TIFF, numeros şi interesat de filmul de festival. Tineri sau mai puţin tineri, s-au adunat cu toţii pe străzi, prin săli de cinema sau locaţii de distracţie, pentru a fi o parte a celui mai mare eveniment de acest gen din România.
TIFF a fost şi un moment în care filme care nu pot fi văzute altundeva au putut fi urmărite pe marile ecrane, de multe ori în compania unor oameni implicaţi în respectivele filme. Prin acest tip de eveniment se pot întrezări culturi diferite şi moduri de viaţă necunoscute sau mai puţin familiare, şi se pot auzi filme în limbi mai puţin întâlnite în cinematografele comerciale.
După cum spunea invitata de onoare, actriţa Fanny Ardant: „Acest gen de festival internaţional este magnific. Pentru că un festival scapă legilor comerţului. Se pot vedea filme din toată lumea. Se pot vedea filme mai dificile, filme poate mai puţin reuşite, dar se poate vedea tot.”
Scris de: Alieta Pojar







Publică comentariul