TIFF 2020 s-a încheiat; a fost primul mare festival de film din Europa care a îndrăznit să fie

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
TIFF 2020 s-a încheiat duminică, 9 august. Cel mai remarcabil lucru la ediția festivalului de anul acesta a fost tocmai faptul că s-a ținut.

Ediția TIFF 2020 s-a desfășurat sub auspicii nefavorabile. Pandemia de coronavirus a dus la anularea tuturor evenimentelor din țară și din străinătate. Încă de la Gala de deschidere, ce a avut loc în ultima seară din luna iulie, președintele festivalului a ținut să sublinieze faptul că TIFF este singurul festival de acest gen din Europa care s-a ținut cu public.

„Mă bucur că suntem primul mare festival de film din Europa care își reia, practic, drumul. După noi vor urma festivalurile din Sarajevo, Veneția și altele. Interesul e mare în a vedea cum se întâmplă un astfel de festival în timpuri complicate. Este important că suntem aici chiar și în număr mai mic decât în alți ani. Va fi un festival light, cu multe nopți nedormite, cu proiecții în aer liber, cu locuri pe care clujenii le vor redescoperi. Pariul în acest an este să regăsim sentimentul unei vieți normale, un sentiment bun că TIFF-ul se apropie de ce a fost timp de 18 ani. Recomand în acest an punctul de atracție al festivalului, mai exact retrospectiva Federico Fellini, o ocazie să vedem filmele marelui cineast în versiuni restaurate. De asemenea, recomand un alt film pe care îl am aproape de suflet, Thalasso, cu Michel Houellebecq și Gérard Depardieu. Programul este consistent atât în timpul zilei, cât și seara.” a declarat Tudor Giurgiu, președintele festivalului, în deschiderea serii de Gală.

Tudor Giurgiu, președintele festivalului

Un alt aspect inedit al ediției a fost faptul că toate proiecțiile au avut loc exclusiv în aer liber, în locații din oraș și din împrejurimi. Din acest motiv, multe filme planificate inițial să ruleze pentru publicul de la Cluj au fost anulate. Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, a prezentat la primul InspiraTIFF detalii despre ceea ce era planificat inițial și ce a rămas până la urmă. Pentru a se plia pe locațiile existente, organizatorii au renunțat la un număr de 60 de filme. Cu toate acestea, s-au păstrat proiecții eveniment și retrospectiva Fellini. La această secțiune, clujenii au putut urmări o copie excelentă a filmului „La dolce vita”, în Piața Unirii, în seara de luni a festivalului. Și la această proiecție, ca la multe altele, biletele au fost sold out. Publicul pasionat de filme s-a prezentat în număr mare la proiecții, în pofida pandemiei de coronavirus. De altfel, pe tot parcursul TIFF 2020, în perimetrul dedicat festivalului, purtarea măștii de protecție a fost obligatorie. La fel și păstrarea unei distanțe de minim 1.5 metri între scaune.

A fost un an liniștit, cu oameni mai puțini, dar nu lipsit de mici incidente.

Un singur moment la ediția din acest an a fost mai controversat. Regizorul Cristi Puiu a avut într-una din seri un discurs împotriva stării de fapt și a obligativității purtării măștii pe gură și pe nas. Un alt incident minor a avut loc la Gala de deschidere. În timpul discursului primarului Emil Boc, un cetățean a început să strige din public. La început nu se înțelegea ce spune, dacă îl huiduie sau dacă îl aclamă pe edil. La finalul discursului, ajuns mai față, pe un scaun aproape de statuia din Piața Unirii, cetățeanul turbulent a început să îl laude pe primar, într-un mod deranjant, care la început i-a adus doar câteva admonestări din partea celor din organizare. După ce a insistat să facă gălăgie, inclusiv oameni din public l-au rugat să înceteze. Până la urmă a fost escortat afară din perimetrul festivalului, de oamenii de ordine.

TIFF 2020 a avut multe filme și documentare românești. Maria Ploae a primit Premiul de Excelență. Invitații din afară nu au mai putut veni la festival.

● În prima seară de festival, Tudor Giurgiu afirma despre „Colectiv” că va fi primul documentar românesc care va fi selectat la Oscar.

● Mihai Chirilov spunea despre anul acesta că a fost unul bun pentru filmul românesc, dar fără vârfuri, însă a fost un fel de revoluție în documentar.

● Se duceau negocieri cu Costa-Gavras și Kristin Scott Thomas, pentru a-i avea ca invitați la festival.

● Premiul de excelență i-a fost înmânat actriței Maria Ploae.

Maria Ploae

● TIFF a fost un moment de normalitate și frumusețe, într-o perioadă plină de incertitudini, în care cinematografele sunt închise. Datorită festivalului, Piața Unirii a redevenit luminoasă pentru câteva seri. Și vremea a ținut cu filmul. Am avut parte aici la Cluj de câteva zile toride și seri plăcute.

● Conform organizatorilor, au fost 45.000 de participanți în toate cele 10 zile de festival și 157 de filme din 49 de țări.

● Chiar și în condițiile impuse de pandemie, atmosfera a rămas cea dintotdeauna, de un farmec aparte.

„De la bun început TIFF-ul a fost un pariu riscant. Puțini au fost cei care au crezut în el, mulți au fost cei care au zis că vom eșua. Totuși am reușit, chiar de la prima ediție din 2002. Cinema-ul însuși a fost și rămâne un pariu riscant și periodic lumea îi cântă prohodul. Cu toate acestea a devenit arta cea mai populară. Într-o lume obsedată de siguranță, cinema-ul continuă să îndrăznească și multe filme de la TIFF din acest an îndrăznesc.”, a spus directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, în discursul său de la Gală.

Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului

Festivalul Internațional de Film Transilvania a îndrăznit și s-a desfășurat în perioada 31 iulie – 9 august la Cluj. Gala de închidere a avut două momente foarte apreciate și distractive, susținute de Surorile Osoianu și de Marina Voica. Filmul „Babyteeth: Prima iubire”, regizat de Shannon Murphy, a fost marele câștigător al ediției.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

One thought on “TIFF 2020 s-a încheiat; a fost primul mare festival de film din Europa care a îndrăznit să fie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *