TIFF 2022 va debuta sub sloganul „Make Films, Not War”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Peste fix o lună va debuta cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Cu această ocazie, organizatorii au venit la Cluj pentru a transmite ultimele noutăți.

TIFF rămâne și în acest an conectat la problemele cu care se confruntă societatea. Astfel, sloganul celei de-a 21-a ediții, precum și clipul promo al festivalului, redau imagini care evocă o realitate cruntă pe care o trăim momentan, greu de imaginat cu doar un an în urmă. Sloganul TIFF 2022 este: „Make Films, Not War” – „Faceți filme, nu război”. Acesta este inspirat din cel creat în anii 60, în timpul războiului din Vietnam – „Make love, not war” – „Faceți dragoste, nu război”. Conform organizatorilor, acest slogan a fost ales pentru că îndeamnă la creație, nu la distrugere. Grafica vizualului TIFF 2022 este semnată de Péter Árpád Loránt și Andrei Pastuhov.

Spotul festivalului este o scenă din filmul Balanța (în regia lui Lucian Pintilie), însoțită de o muzică bine integrată. Creatorii au realizat un video cu un puternic impact emoțional, care vizionat în contextul actual, conduce spre o stare inconfortabilă. Montajul spotului este semnat de Tudor Popescu, sunetul de Alexandru Dragomir și producția de Bogdan Crăciun. Extrasul din Balanța provine din versiunea restaurată digital în 4K de căte Fundația9 și BRD – Groupe Société Générale, la inițiativa Fondului Lucian Pintilie. Mai jos puteți vedea spotul oficial TIFF 2022.

sursa video: Youtube

Maia Morgenstern va primi Premiul de Excelență la TIFF 2022.

Actrița Maia Morgenstern va fi celebrată la Festivalul Internațional de Film Transilvania.

„Contribuția sa imensă adusă culturii române va fi recompensată cu Premiul de Excelență la Gala de Închidere TIFF, pe 25 iunie, o încununare a celor patru decenii dedicate scenei și marelui ecran.” au transmis organizatorii.

Maia Morgenstern va fi prezentă la TIFF pe 25 iunie și pentru premiera mondială a filmului Capra cu trei iezi (r. Victor Canache) în care joacă alături de Marius Bodochi, o reinterpretare horror a celebrei povești din folclor, urmând ca în aceeași seară să primească Premiul de Excelență la Gala de decernare a premiilor TIFF din Piața Unirii.

Locații noi și tradiționale din centrul Clujului vor găzdui evenimente dedicate celor care au căutat refugiu în România.

Dacă Muzeul de Artă din Cluj-Napoca reprezintă o locație cu tradiție deja, unde vor putea fi văzute filme în fiecare seară, strada Potaissa va deveni o locație inedită, pentru un nou tip de eveniment în cadrul TIFF. Astfel, Tudor Giurgiu, directorul festivalului, a anunțat organizarea unui Street Food în festival. La acesta vor fi invitați să gătească ucrainieni care s-au refugiat la Cluj.

Ca parte din EducaTIFF, secțiunea dedicată copiilor și adolescenților, vor avea loc proiecții de filme cu subtitrări în limba ucraineană. În plus, pe baza unui act de identitate, cetățenii ucraineni vor avea acces gratuit la toate filmele din festival proiectate în Piața Unirii.

„Cultura a jucat mereu un rol esențial în a deschide noi punți de comunicare, iar TIFF reflectă de ani de zile prezentul, așa cum se întâmplă. Pentru cea de-a 21-a ediție a festivalului am decis să punem în focus nu doar cineaștii ucraineni și vocile lor puternice, dar să transmitem și miilor de refugiați ucraineni o invitație de a lua parte la TIFF. Acesta este răspunsul nostru în fața absurdului care definește orice război, credem mai mult ca oricând în puterea filmului, a culturii și a dialogului de a aduce oamenii împreună”, spune Tudor Giurgiu, președintele TIFF.

Tudor Giurgiu

O nouă competiție debutează la TIFF 2022.

Tradiționala competiție TIFF, în care 12 producții cinematografice intră în cursa pentru Trofeul Transilvania, continuă și anul acesta. Conform organizatorilor, la această ediție avem două filme românești înscrise în competiție.

„După doi ani care au dat mersul lucrurilor peste cap, oamenii sunt mai confuzi și mai divizați ca niciodată, lumea se descompune lent, sub presiunea unui ipotetic nou început, vechiul și noul sunt în conflict deschis, normele societale se reconfigurează din mers, revoltele, rebeliunea și violența sunt la ordinea zilei, dorința de conexiune umană e acutizată, iar noțiunea de libertate e din ce în ce mai difuză și pusă sub semnul întrebării. Deși filmele competiției din acest an nu vorbesc explicit despre perioada tulbure pe care o traversăm, e aproape imposibil să nu le citim prin prisma tuturor acestor senzații și efecte care s-au răsfrânt asupra noastră. Nu doar nouă, ci și majorității personajelor din aceste filme le fuge pământul de sub picioare, amenințând serios, și uneori decisiv, nevoia de echilibru”, declară Mihai Chirilov, director artistic al TIFF.

Mihai Chirilov

Noua competiție ce debutează la TIFF 2022 este cea dedicată filmului documentar. Trei jurați vor decide câștigătorul acestei secțiuni, care va fi premiat cu 2000 de euro. Documentarele din lista TIFF 2022 sunt marcate de ambiguitate, fiind uneori la limita dintre realitate și ficțiune.

Festivalul Internațional de Film Transilvania va avea loc în perioada 17 – 26 iunie, la Cluj-Napoca.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *