
Cursuri practice şi laboratoare de training în Siguranţă Cibernetică






Cursuri practice şi laboratoare de training în Siguranţă Cibernetică vor fi disponibile pe viitor în cadrul programului „Tetapolis Cyber Security Academy”, derulat în cadrul Tetarom S.A, societate comercială aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj.
Ca urmare a recentei recepţionări de către forul administrativ judeţean a celor patru imobile construite în cadrul proiectului cu finanţare europeană de extindere a Parcului Industrial Tetarom I, proiectul va putea trece într-o altă etapă, şi mai aplicată, aceea a cursurilor şi laboratoarelor de training complet.
Conform informaţiilor transmise de Consiliul Judeţean Cluj, în prezent programul de training este operaţional, funcţionează online şi se bucură de un real succes. De îndată ce imobilele vor fi date în exploatare, acesta va trece în etapa activităţilor practice, de laborator.
Fiind pe deplin funcţională, platforma de training poate fi accesată pe site-ul oficial www.ctf365.com, unde toţi cei interesaţi îşi pot crea un cont în baza căruia utilizatorul să îşi dezvolte competentele în securitate cibernetică. Până în acest moment, peste 37.000 de utilizatori unici au accesat această platformă, unde au avut de rezolvat nu mai puţin de 834.278 de exerciţii care au constat în identificarea unor erori preprogramate în cadrul unor modele de servere. Aceştia au avut sarcina de a raporta erorile depistate într-un interval de timp cât mai scurt, evaluarea finală bazându-se atât pe nivelurile de dificultate parcurse cât şi pe timpul petrecut în cadrul acestora. După parcurgerea simulărilor online, cei interesaţi vor putea continua programul de training printr-o pregătire fizică în cadrul laboratorului, în vederea identificării dificultăţilor întâmpinate şi rezolvării lor alături de personal specializat. La final, ei vor primi o diplomă şi o acreditare de „specialist în siguranţă cibernetică”.
Ideea iniţierii acestui program de training specializat a avut la bază rezultatele unei cercetări în domeniu realizate la nivel mondial şi care a reliefat existenta unui deficit de circa 1.5 milioane de specialişti în siguranţă cibernetică. Lansat în toamna anului trecut în cadrul Parcului Ştiinţific şi Tehnologic Tetapolis, programul urmăreşte o curiculă ce permite pregătirea specialiştilor în siguranţă cibernetică de la nivel de începător, la nivel avansat. Platforma de training on-line are deja girul universităţii Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.) din S.U.A., a dezvoltatorului de servicii de securitate Kaspersky şi a operatorului de telefonie mobilă T-Mobile. În acest moment, se află în derulare faza de implementare a acestui curs ca modul obligatoriu în pregătirea specialiştilor în siguranţă cibernetică din universităţi, universităţile pilot selecţionate pentru acest program fiind Universitatea Tehnică din Cluj şi M.I.T. din SUA.







Publică comentariul