×

Tranzacțiile imobiliare au crescut cu 8% față de anul precedent

Evidențiate

Tranzacțiile imobiliare au crescut cu 8% față de anul precedent

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
La Cluj-Napoca, tranzacțiile imobiliare au crescut în 2018 cu 8% față de anul precedent, se arată în noua ediție a Ghidului Tranzacțiilor Imobiliare.

În anul 2018, tranzacțiile imobiliare au crescut cu 8% față de anul precedent, respectiv cu 41% față de anul 2016, conform ediției din 2019 a Ghidului Tranzacțiilor Imobiliare. Valoarea totală a tranzacțiilor imobiliare în anul 2018 a fost de aproape 642.000.000 euro, mai mult decât dublă comparativ cu anul 2014, respectiv 284.000.000 euro.

● Ponderea cea mai semnificativă din totalul de 642.000.000 de euro au reprezentat-o  apartamentele, cu 64% din total.

● Prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor tranzacționate în anul 2018 a fost de 1.287 EUR/mp, cu 8% mai mare față prețul mediu pe metru pătrat de 1.211 EUR/mp înregistrat în anul 2017.

● Achizițiile imobiliare finanțate din credite bancare în anul 2018 au fost de 33% din valoarea totală tranzacționată, față de 31% în anul 2017.

● Achizițiile persoanelor fizice (81% din valoarea tranzacționată) au fost finanțate în proporție de peste 80% din surse proprii.

● Achizițiile persoanelor juridice au reprezentat 19% din valoarea tranzacțiilor, fiind finanțate predominant prin credite, în proporție de 92%.

● 66% dintre cumpărători provin din județul Cluj, pe când aproape 32% vin din alte județe ale tarii, iar sub 2% provin de peste granițe.

Cluj-Napoca a rămas orașul din România cu piața imobiliară cea mai efervescentă după criza imobiliară din urmă cu 10 ani.

Tranzacțiile imobiliare au crescut și datorită interesului provenit într-o proporție semnificativă din județele apropiate, precum Maramureș, Bistrița-Năsăud, Alba, Sălaj, Mureș și Satu Mare.

Ediția a șasea a Ghidului Tranzacțiilor Imobiliare este bazată pe informațiile colectate și anonimizate de la Direcția de Taxe și Impozite a Primăriei, din contractele imobiliare de vânzare-cumpărare în anul 2018, având în acest an și o secțiune succintă despre primele cinci luni ale anului 2019.

● Peste 32% din cumpărătorii din anul 2018 vin din alte județe ale țării, iar doar sub 2% provin de peste granițe.

● Din cele peste 214.000.000 de euro tranzacționate în primele 5 luni ale anului 2019, achizițiile de apartamente ale persoanelor fizice rămân motorul pieței imobiliare, cu 64% din total, fiind finanțate în proporție de 83% din resurse proprii.

● Prețul mediu pe metru pătrat al celor 1.899 de apartamente tranzacționate în 2019 este de 1.333 EUR/mp, cu 3.6% mai mare față de anul 2018.

”Culegerea de date și folosirea lor pentru a înțelege mai bine cum funcționează orașul este un proces care stă la baza oricărui smartcity. Transparența, comunicarea și punerea la dispoziția cetățenilor a datelor analizate și puse în context sunt elemente care fac ca Ghidul Tranzacțiilor Imobiliare să fie un instrument foarte util pentru clujeni și pentru cei care aleg Clujul ca destinație a investițiilor lor”, a declarat primarul Emil Boc.

”Facem în fiecare an acest efort de a analiza datele din cadrul tranzacțiilor imobiliare ale orașului, pentru că prin punerea la dispoziție a unor informații complete și transparente, atât investitorii cât și publicul larg, pot acționa în cunoștință de cauză, în acest domeniu al achiziției de locuințe, operațiune pe care mulți dintre noi o realizăm o singură dată în viață”, a explicat Adrian Vascu, inițiatorul acestui proiect.

Acest produs este pus la dispoziția comunității de către o echipă din cadrul unei companii de consultanță, compusă din evaluatori membri ai Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, coordonată de Adrian Vascu, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Un comentariu