×

Un proiect de infrastructură rutieră a fost finalizat şi alte două noi tronsoane de drum au intrat în reparaţii

Evidențiate

Un proiect de infrastructură rutieră a fost finalizat şi alte două noi tronsoane de drum au intrat în reparaţii

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Pe parcursul săptămânii de lucru care s-a încheiat, au fost începute lucrări de întreţinere pe două noi tronsoane de drum judeţean şi a fost anunţată înceheierea lucrărilor pe o porţiune de drum turistic.

– Luni, 24 octombrie, Consiliul Judeţean Cluj a anunţat debutul lucrărilor de asfaltare a drumului judeţean DJ 103G Gheorgheni – Aiton. În cadrul unui mult mai amplu şi complex proiect de lucrări de întreţinere ce vizează întregul drum judeţean DJ 103G limită cu judeţul Alba – Podeni – Moldoveneşti – Cheia – Cheile Turzii – Sănduleşti – Tureni – Ceanu Mic – Aiton – Gheorgheni în lungime totală de 48.646 kilometri, mai exact de la kilometrul 13+200 până la kilometrul 61+846, pe tronsonul de drum Gheorgheni – Aiton au demarat lucrări de aşternere de covor asfaltic. Tronsonul vizat de aceste lucrări are o lungime de peste 2 kilometri, de la kilometrul 54+287 până la kilometrul 52+180, de la ieşirea din localitatea Gheorgheni spre comuna Aiton.
„Marele merit al acestor lucrări de asfaltare îl reprezintă faptul că astfel asigurăm locuitorilor din zonă un acces rapid şi în condiţii de siguranţă pe nu mai puţin de patru direcţii, respectiv către centura Dezmir – Vâlcele şi, mai departe, spre municipiul Cluj-Napoca, spre drumul naţional DN 1, pe direcţia Vâlcele – Turda, spre drumul naţional DN 1C, pe direcţia Dezmir – Gherla – Dej precum şi spre drumul naţional DN 1, pe direcţia Aiton – Tureni – Turda” a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
În continuare, pe mai multe sectoare ale acestui drum judeţean se desfăşoară diverse lucrări de întreţinere care vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, respectiv burduşiri şi plombări.

– Marţi, 25 octombie, au fost începute lucrări de întreţinere pe drumul judeţean DJ 161A Apahida – Morişti, vizat fiind sectorul de drum situat între drumul naţional DN1C (Apahida, poziţia kilometrică 0+000) şi localitatea Morişti (poziţia kilometrică 3+600).
Lucrările de întreţinere constau în frezarea asfaltului, plombări cu asfalt şi burduşiri, în momentul de faţă desfăşurându-se lucrări de frezare a asfaltului care au drept scop asigurarea unui front de lucru consistent.

– Noua rută de acces spre zona turistică Răchiţele – Prislop – Ic Ponor a fost integral asfaltată. Consiliul Judeţean Cluj a anunţat în data de 26 octombrie că drumul judeţean DJ 103 Scrind – Săcuieu – Bologa a fost integral asfaltat.
După finalizarea lucrărilor de asfaltare care au vizat iniţial un sector în lungime de 4.7 kilometri al drumului judeţean DJ 103H Scrind – Săcuieu – Bologa, respectiv de la kilometrul 13+450 până la kilometrul 18+150, a fost finalizată şi asfaltarea ultimului sector de drum rămas neasfaltat, în lungime de 1.2 kilometri, de la kilometrul 18+150 până la kilometrul 19+250.
Asfaltarea integrală a drumului judeţean DJ 103H Scrind – Săcuieu – Bologa crează o legătură rapidă şi utilă între drumul naţional DN1 (prin localitatea Bologa) şi drumul judeţean DJ 108C care traversează zona turistică Răchiţele – Prislop – Ic Ponor, scurtându-se în mod considerabil un traseu care necesita folosirea drumului naţional DN1, din localitatea Bologa până la Huedin, apoi a drumului naţional DN1 R, de la Huedin până în localitatea Călata, şi a drumului judeţan DJ 108C, pe direcţia Călata – Mărgău – Scrind.
Proiectul „Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele – Prislop – Ic Ponor”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 2 – Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale, Domeniul major de intervenţie 2.1 – Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane a avut o valoare totală de peste 65.000.000 lei (65.341.234,45 lei), TVA inclus, din care contribuţia Fondului European de Dezvoltare Regională a fost de 29.028.070,06 lei, respectiv cea din bugetul statului român de 3.859.223,16 lei.
Drumul judeţean modernizat, în lungime totală de 20.5 km, va asigura accesul la coridorul de transport naţional DN1.
„Reabilitarea celor aproape 21 de km de drum judeţean, cuprinşi între localitatea Răchiţele şi zona turistică Padiş, contribuie atât la creşterea nivelului de trai al locuitorilor, cât şi la dezvoltarea zonei, care până nu demult era limitată de starea de degradare generală a drumurilor existente. Îmbunătăţirea traficului rutier, cu preponderenţă în orele de vârf şi în weekend, prin evitarea blocajelor rutiere şi prin diminuarea timpului de acces la punctele de interes turistic – cascadă, peşteri – şi crearea unor premise optime pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a circulaţiei reprezintă efectele imediate ale modernizării acestei artere”, a declarat Marius Mînzat, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
Drumul, a cărui lăţime a părţii carosabile variază între 4.00 şi 6.00 metri, a fost prevăzut cu acostamente de 0.5 – 1.00 metru, şanţuri şi rigole pentru asigurarea scurgerii şi evacuării apelor pluviale, podeţe şi poduri, parcări, benzi de încrucişare, parapeţi, piatră de sârmă pentru protecţie împotriva alunecărilor, terasamente şi maluri consolidate, semnalizare rutieră verticală şi orizontală, precum şi alte lucrări specifice care au contribuit la creşterea vitezei de deplasare a autovehiculelor între 20 – 50km/h.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail