×

Film – Valea orbilor; Valea orbilor – merită sau nu?

Evidențiate

Film – Valea orbilor; Valea orbilor – merită sau nu?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
● Valea orbilor este un film românesc inspirat din fapte reale. Povestea de iubire din această realizare cinematografică este plasată într-un moment dureros din istoria României.

● În Valea orbilor apare succint povestea localităților unde trupe din Ungaria, împreună cu unii maghiari din zonă, au ucis în 1940 toți românii.

● Din distribuția filmului fac parte: Ela Prodan, Andrei Dorel Stan, Masoran Csaba Laszlo, Mureşan Petran Emanuel Simion, Anca Similar, Neculai Predica, Viorica Bantas, Radu Lărgeanu, Szilagyi – Palko Csaba. Ioan Ionescu semnează regia.

sursa video: youtube
Cu toate că în acest film este evocată masacrarea unor familii întregi, a sute de oameni nevinovați, realizatorii au reușit să păstreze un ton liniștit.

Povestea de dragoste din Valea orbilor este plasată în satul Ip. Localitatea păstrează încă vie memoria unui moment însângerat, cel în care s-a încercat epurarea etnică în satele din Transilvania. Atrocitățile din film au avut loc în septembrie 1940, după ce o parte din România a ajuns sub ocupație maghiară. Cu toate că aici este evocată masacrarea unor familii întregi, femei gravide și săteni inofensivi, realizatorii au reușit să păstreze un ton liniștit. De asemenea, povestea de iubire este păstrată în prim-plan și leagă povestea.

Partea de început deschide o ușă prin spațiu și timp, înspre farmecul vieții simple de la țară. Imaginea este foarte bună, cu mici scăpări în câteva secvențe de mișcare.

Deși protagoniștii se luptă pentru viața lor, nimic nu pare să se precipite în film. Valea orbilor debutează cu imagini de o frumusețe ce taie respirația. Peisajele și decorurile tradiționale induc o stare de liniște. Filmul captează atenția total încă din primele minute. Scenele în care sunt redate pe îndelete tradițiile din satele românești din urmă cu aproape 80 de ani sunt superbe. Felul în care oamenii își trăiau viața, prieteniile ce se legau între săteni, indiferent de etnii, totul duce înspre iluzia unui mediu pașnic. Partea de început deschide o ușă prin spațiu și timp înspre frumusețea vieții la țară, așa cum era aproape de mijlocul secolului trecut. Liniștea acestor spații era tulburată doar în serile în care sătenii se adunau la horă. O altă parte ce contribuie la spectacolul vizual plăcut este vestimentația. Costumele populare lucrate cu măiestrie contribuie la sporirea frumuseții locurilor. Per ansamblu, imaginea este foarte bună. Sunt și câteva secvențe în care mișcarea rapidă a camerei duce la o imagine ușor deranjantă. În afara acestor mici scăpări, Valea orbilor este foarte bine filmat, iar cadrele îmbinate cu măiestrie.

Coloana sonoră este bună și de efect.

Muzica este neașteptat de bună. De la piesele clasice, până la cele populare, toate sunt bine interpretate și suprapuse peste momentele perfecte. Efectele sonore sunt fie plăcute și vesele, fie dramatice și încărcate de suspans. Unele părți sunt foarte bine reprezentate, tocmai prin folosirea unor sunete ce sunt în concordanță cu stările personajelor.

Deși filmul prezintă un moment extrem de dramatic, realizatorii au păstrat violența la un nivel redus.

Naturalețea actorilor din Valea orbilor face ca tot filmul să curgă lin. Nu este niciun moment în care jocul lor să iasă din limitele firescului. Deși filmul prezintă un moment extrem de dramatic, realizatorii au păstrat interacțiunile violente dintre personaje la un nivel redus. Povestea de dragoste este redată cu o finețe care o face credibilă și oarecum adaptată vremurilor de atunci. Protagoniștii ce o interpretează se potrivesc si au o bună chimie. Deși uneori dialogurile din filmele românești par forțate, și unele replici ciudate, în Valea orbilor toate sună bine. Actorii ce interpretează în limba maghiară sunt credibili și prin jocul lor contribuie la sporirea dramatismului.

Valea orbilor merită o vizită la cinema.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail